Moldoványi Ferenc

MOLDOVÁNYI FERENC

Moldoványi Ferenc 1960-ban született Debrecenben. 1982-ben végzett a Debreceni Tanítóképző Főiskola rajz-népművelés szakán. 1982 és 1986 között a Pannónia Filmstúdióban illetve a Magyar Szinkron és Videó Vállalatnál dolgozott rendezőasszisztensként, ezzel egy időben az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen filozófiát hallgatott.

1987 és 1990 között a Színház és Filmművészeti Főiskolán folytatta tanulmányait, ahol előbb 1990-ben riport, - dokumentum, - népszerű tudományos film és tv rendezői diplomát szerzett, majd 1992-ben játékfilmrendezőként diplomázott. 1990/91-ben a francia kormány ösztöndíjasaként egy évet töltött a párizsi filmfőiskolán (École Nationale Supérieure Louis Lumière), ahol "Hotel Ouest" cimmel diploma-játékfilmjét forgatta. Tanulmányai mellett publikációja jelent meg a rangos francia filmes kiadványban a "CinémAction"-ban is.

Számos dokumentum és dokumentumjátékfilmet készített, melyek nagy sikerrel szerepeltek különböző hazai és nemzetközi filmfesztiválokon.

1995-ben a "Ha megeszünk egy hódot..." című dokumentumfilmje  elnyerte az egyik legrangosabb emberi jogi kitüntetést Strasbourgban: Az Európa Tanács Emberi Jogok Nemzetközi Intézetének Díját.

1994-95-ben készítette el a Magyar Televízió számára a nagy sikert aratott, filmesztétikai-filmtörténeti 14 részes, "A film és..." című sorozatát, melyet azóta négyszer sugárzott a közszolgálati csatorna. A sorozatban megszólaltak a világ kortárs filmművészetének legjelentősebb alkotói.

1995-ben alapította az Engram Film produkciós céget. Független rendező producerként dolgozik saját munkáin, így a Kinában forgatott "Az út" című, nemzetközi koprodukcióban készült egész estés dokumentum játékfilmjén is, melynek világpremierjére Locarnoban került sor és több mint harminc rangos filmfesztiválon szerepelt sikerrel és számos díjat nyert.

"Gyerekek, Koszovó 2000" cimű filmjének világpremierjére a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon került sor, több mint ötven filmfesztiválon mutatták be és komoly nemzetközi fesztiváli sikereket és díjakat nyert el.

Az Another Planet - Másik Bolygó cimű négy kontinensen forgatott, nemzetközi koprodukcióban, nyolc televízió részvételével készült dokumentum-játékfilmje 44 ország több mint 60 film fesztiválján szerepelt sikerrel és 18 díjat nyert el.

Munkáiról a nemzetközi és a hazai szaksajtóban (Variety, Real Screen, DOX Magazin, Skrien, Kinema, Film und Fernsehen, Filmvilág, Filmkultúra, stb) valamint olyan fontos véleményformáló orgánumokban jelentek meg méltatások, mint a Tagesspiegel, Berliner Zeitung, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Le Monde, Libération, Le Soir, Journal de Québec, Le Soleil, Diario de Mexico, stb.

Filmjei eddig 50 ország 160 film fesztiválján kerültek bemutatásra, köztük olyan jelentős nemzetközi seregszemléken, mint Berlin, Locarno, Montreal, , Karlovy Vary, Kairó, Mannheim, Valladolid, Sao Paulo, Sydney, Vancouver, London. Munkái eddig összesen 40 hazai és nemzetközi díjat nyertek el.

Filmjeit a hazai mozikon és televíziókon kívül számos neves külföldi csatorna a Canal+, RTBF, BRTN, RTP és az Egyesült Államokban a Sundance Channel is műsorára tűzte, legfontosabb munkái megjelentek mozikban, intézményi gyűjteményekben (Cineteca Nacional de Mexico, Danish Film Institute) és iskolai vetítéseken is. Munkáját bemutatta a New York-i Modern Művészetek Múzeuma (MOMA) is.

Filmkészítés mellett, az ELTE-n tanított, és többek között a Nyoni (Visions du Réel), a biarritz-i (FIPA) a Tel Aviv-i, Troiai (Festroia) és a Guadalajarai (FICG) filmfesztiválok nemzetközi zsűrijébe is meghívást kapott.

Az UNICEF felkérésére a "One Minutes Junior" fesztivál zsűri elnöke volt, és a nomináltaknak workshop-ot tartott a Sandberg Intézet és az Európai Kulturális Alap felkérésére Amszterdamban. 2009-ben Stranger Filmfesztivál "Inside-Out" kategória nemzetközi zsürijének elnöke volt.

2009 novemberében a nemzetközi emberi jogi szervezetek által az ENSZ Gyermekjogi Egyezményének 20. évfordulója alkalmából a Koppenhágai Nemzeti Múzemban rendezett ünnepi konferencia díszvendége és előadója volt. Ugyanebben az évben nyerte el a UNICEF kitüntetését, Nagyrabecsülésének Csokrát, melyet Sir Roger Moore a UNICEF Jószolgálati Nagykövete ajánlásával adtak át.

2009-ben Mexikóban a Guadalajarai Nemzetközi Filmfesztiválon és Tunéziában a Tuniszi Filmművészeti Főiskolán mesterkurzust tartott, valamint filmjeinek retrospektív bemutatót szenteltek Indiában a Thrissuri Nemzetközi Filmfesztiválon.