A MÁSIK BOLYGÓ nyerte a november 13 és 23 között megrendezett 31. Starz Denveri Nemzetközi Film Fesztivál „Maysles Fivérek Díját"

A MÁSIK BOLYGÓ nyerte a november 13 és 23 között megrendezett 31. Starz Denveri Nemzetközi Film Fesztivál „Maysles Fivérek Díját", melyet a Legjobb Dokumentumfilmnek ítél oda a neves amerikai filmes szakemberekből álló zsűri.

A több mint kétszáz alkotást bemutató rangos amerikai filmes seregszemle a kortárs filmművészet kiemelkedő alkotásaiból állította össze programját. A Másik Bolygót a rendező jelenlétében, nagy sikerrel, teltházas előadásokon mutatták be az észak amerikai közönségnek. Az amerikai dokumentumfilm megújítóiról elnevezett rangos díj odaítélésekor a zsűri indoklásában kiemelte a film mesteri művészi megvalósítását és a megrendítő téma visszafogott megközelítését. A film gondolatébresztő képi és hangi világot alkalmazva teljesedik ki egyedi, megragadó érzelmi és filmélménnyé, amely egyaránt jutalom és kihívás a nézőnek -áll a zsűri közleményében.

A Másik bolygót, mely nemrég nyerte el az 57. Mannheimi Filmfesztivál Nemzetközi Zsűrijének a különdíját, ezen a héten vetítik a dokumentumfilmek Cannes-jaként számon tartott Amszterdami Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon a rendező jelenlétében.


Az Another Planet - Másik bolygó átütő sikert aratott az 57. Mannheim Heidelbergi Filmfesztiválon

Az Another Planet -Másik bolygó című alkotás nyerte a november 6-16 között megrendezett 57. Mannheim -Heidelbergi Film Fesztál Nemzetközi Zsűrijének különdíját. Az Edgar Reitz vezette zsűri, az alkotást mesterműnek nevezte, és indoklásában kiemelte, hogy a film művészi formájával és spiritualitásával túllép a dokumentumfilm határain. A nemzetközi versenyprogramban 14 ország 18 alkotása mutatkozott be a szerzői filmek bemutatásában nagy tradíciókkal rendelkező rangos német filmes seregszemlén.

A Másik bolygót teltházas vetítéseken mutatták be, körülbelül kétezer néző látta a fesztiválnak otthont adó két városban, egyik kedvence lett a közönségnek, és a nemzetközi kritikusoknak is. Az Another Planet ezen a héten mutatkozik be az Egyesült Államokban a november 17 és 23 között megrendezésre kerülő 31. Denveri Nemzetközi Film Fesztiválon, ahol az alkotást 5 másik filmmel a Maysles testvérekről elnevezett rangos díjra jelölték. A bemutatón a rendező személyesen is részt vesz.


Az ANOTHER PLANET – MÁSIK BOLYGÓ a Mannheimi Filmfesztivál versenyprogramjában

Az Another Planet - Másik bolygó Moldoványi Ferenc nemzetközi koprodukcióban készült dokumentum - játékfilmje meghívást kapott a november 6 és 16 között megrendezésre kerülő 57. Mannheim-Heidelbergi Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjába, amely közel húsz, többségében fikciós alkotást mutat be.

A film, melyet Máthé Tibor fényképezett, a 39. Magyar Filmszemlén operatőri díjat nyert, az alkotást a Diákzsűri pedig a legjobb dokumentumfilmnek járó Zöld Holló díjjal jutalmazta.Az Another Planet - Másik Bolygó a nemzetközi közönségnek a Montreali World Film Fesztiválon, Észak Amerika egyetlen „A” kategóriás filmes seregszemléjén mutatkozott be nagy sikerrel.

Az alkotás ázsiai premierjére Dél Koreában, a Pusan-i Nemzetközi Filmfesztiválon kerül sor október első hetében, majd az október 17 és 30 között zajló Sao Paulo-i Filmfesztiválon mutatják be a dél-amerikai publikumnak.A film az ősz során Valladolidban, az egyik legfontosabb spanyol film fesztiválon versenyez még, de meghívást kapott Amszterdamba, Koppenhágába, a finnországi Ouluba, és az Egyesült Államokba, a Denveri Starz Nemzetközi Filmfesztiválra is.Az Another Planet – Másik bolygó című filmünk
április 10-tól a mozik műsorán.

Április 10-től a Hungaricom forgalmazásában mozikba került az Another Planet – Másik bolygó című nemzetközi koprodukcióban készült dokumentum-játékfilmünk.

A négy kontinensen forgatott filmünk sikerrel mutatkozott be a 39. Magyar Filmszemlén: kategóriájában elnyerte a Legjobb Operatőr díját, és alkotásunkat az Országos Diákzsűri a Legjobb Dokumentumfilmnek járó fődíjjal jutalmazta. A Másik bolygó a Berlini Nemzetközi Film Fesztivál részeként működő Európai Film Vásáron is sikerrel szerepelt, jelentős nemzetközi érdeklődést volt tapasztalható a film iránt.

Vetítések Budapesten:

Palace Kossuth
1132 Budapest, Váci út 14. Tel.: 1/999-6161       
web: www.palacecinemas.hu

Csütörtök (május 1.) 12:45
Péntek (május 2.) 12:45
Szombat (május 3.) 12:45
Vasárnap (május 4.) 12:45
Hétfő (május 5.) 12:45
Kedd (május 6.) 12:45
Szerda (május 7.) 12:45

Európa
(1074 Budapest, Rákóczi út 82. , tel: 1/322-5419)       
web: www.port.hu

Szombat (május 3.) 16:15
Vasárnap (május 4.) 16:15
Hétfő (május 5.) 16:15

Odeon-Lloyd mozi
1136 Budapest, Hollán Ernő utca 7. Tel.: 1/329-2064       
web: www.odeon-lloyd.hu e-mail: odeonlloyd@chello.hu

Péntek (május 2.) 16:45
Szerda (május 7.) 16:45

Vidéken:

Győr Hrabal Mozi:
május 4-14. 18:00

Tapolca Városi Mozi:
május 1-7.


Filmünk operatőre, Máthé Tibor Kossuth-díjas

Filmünk operatőrét Máthé Tibort, Balázs Béla díjas Érdemes Művészt a 2008. március 15-i nemzeti ünnep alkalmából kiváló operatőri teljesítményéért, amellyel filmtörténeti jelentőségű művek létrehozásának alkotó részese volt Kossuth Díjjal jutalmazták.

Óriási örömmel fogadtuk a hírt és ezúton is nagy szeretettel gratulálunk ehhez, a magas elismeréshez, további jó filmeket, egészséget és további sok sikert kívánunk!

 

2008. 03. 15. 18.26
Hírextra

forrás: MTI


Kossuth-díj: Máthé Tibor operatőr

(…) A filmkészítés "nagyon közös munka, nagyon csapatmunka", a rendezőktől és a stábtagoktól kezdve mindenki részt vesz benne - vélekedett Máthé Tibor, aki szerint fontos, hogy azon igényeket, melyeket munkájával szemben támasztanak, egyenletesen tudja kielégíteni. Megemlítette, hogy legutóbb Moldoványi Ferenc Egy másik bolygó című kreatív dokumentumfilmjében dolgozott. Mint mondta, a 39. Magyar Filmszemlén is bemutatott alkotás "izgatja most a leginkább". A film "egy picit a szíve csücske", hiszen nagyon nehéz sorsú és kegyetlen körülmények között élő gyerekekről szól - tette hozzá. (…)

Teljes cikk


2008. Feb. 11. 12:00
Bokor Brigitta

forrás:
www.filmfestivals.com

Green Raven

Zöld Holló az Another Planet / Másik bolygó című filmünknek

A 39. Magyar Filmszemlén az Országos Diákzsűri a Legjobb Dokumen-tumfilmért járó Zöld Holló Díjat az Another Planet / Másik Bolygó című alkotásnak ítélte.

Another PlanetAz Országos Diákzsűri díjátadó ünnepségét február 9. estéjén szombaton, a fő város egyik legelismertebb művész mozijában a Toldiban rendezték meg. Immáron tíz éve van annak, hogy az Országos Diákzsűri közreműködik a Magyar Filmszemlén és ezt az évfordulót a zsűri egy saját fesztivál megrendezésével ünnepelte a Filmszemle lezárultával.. Ezen alkalommal hat kategóriában adták át a 39. Magyar Filmszemle Zöld Holló Díjait ebben az évben még egy díjjal bővült a lista. Az Országos Diákzsűrit 1999-ben alapították. A 2004-es év fordulópont volt a Diákzsűri életében, amikor országos szervezetté váltak. Az évek során egyre kiterjedtebbé vált a szervezet tevékenységeinek köre és ma már jó néhány fesztiválon vesznek részt. A Diákzsűri legfontosabb célja, hogy a filmek iránt érdeklődő fiatalok elfogulatlan (előítéletektől mentes) véleményét képviselje, valamint hogy megvitassák azt, hogy melyek a mai fiatalokat legjobban megérintő alkotások. A Diákzsűri ugyanakkor erőfeszítéseket tesz hogy áthidalja a távolságot a laikusok és a szakma képviselői között, azaz közelebb hozza ezen két csoport képviselőit. Teszler Tamás az Országos Diákzsűri elnöke elmondta, hogy céljuk a kreatív értékek helyes megítélése, anélkül hogy bármi módon részt vennének a filmes élet belső ügyeiben. Ezért rendezi meg a Diákzsűri – a Filmszemle lezárultával – saját díjátadó ünnepségét, ahol lehetősége nyílik arra, hogy az általa legjobbnak ítélt filmeket díjazzon minden külső nyomás nélkül. Szombat este az első átadott díj a legjobb dokumentumfilmnek szólt. 46 filmből Moldoványi Ferenc Another Planet/Másik Bolygó című alkotása nyerte a díjat. (…) Az Országos Diákzsűri a magyar filmélet szerves része, képviseli az egyetemisták és a magyar filmek iránt érdeklődő fiatalok igazi és hamisítatlan véleményét. Fontos, hogy az évek során folytassák munkájukat, elveik megváltoztatása nélkül. Reméljük, hogy további sok év vár még rájuk!

Bokor Brigitta

39. Magyar Filmszemle: Legjobb operatőr Máthé Tibor

A 39. Magyar Filmszemlén Máthé Tibor kapta a Legjobb operatőr díját a kreatív dokumentum-játékfilmek között.